Hommage aan Thijs Sterk.

Peter Bes

In de winter van 1964 - 65 betrad ik voor de eerste maal het atelier van Thijs Sterk, in Groet. Ik had in Amsterdam de opleiding voor tekenleraren (de "Normaalschool") bezocht en woonde bij mijn ouders in Schoorl.

Een bloemist in deze gemeente had tekeningen van mij in zijn etalage gezet. Thijs Sterk had ze gezien. "Kom eens langs" had hij gezegd en bood me aan op z'n pas verworven lithopersje een litho te drukken. Tijdens de witte Kerst van 1964 maakte ik mijn eerste prent.

Thijs Sterk bleek alles over grafische technieken te weten. Ook m'n eerste ets ontstond op dit lithopersje. Bij gebrek aan drukvilt werd een gloednieuwe dweil gebruikt, die we snel bij de kruidenier hadden gehaald. Toen ik voorzichtig de dweil en het papier optilde, was het wonder geschied; ik voelde mij een goochelaar.

 

Camperduin 1962 Litho 8 x 13
Talloze malen ben ik langs de boerderij aan de Hereweg naar het achter in de tuin gelegen atelier gelopen.Na een klop op de deur, die alleen van binnen een klink bezat, klonk dan gestommel, en de geur van olieverf, litho-inkt, en caballero-sigaretten sloeg mij tegemoet als Thijs de deur opendeed.